Hållbarhet i fokus under branschens efterlängtade träff

Med drygt 200 deltagare blev Glasdagen 2022 den manifestation för branschen som många väntat på. Efter pandemin var det många kära återseenden på Courtyard by Marriott i Stockholm mellan branschkollegor från hela Sverige. Kvällens middag förgylldes av prisutdelningen för SM i Konstinramning, där Elsie-Marie Pihl vann med sitt bidrag till temat ”Maximalism”!

Med ”Hållbarhet” som övergripande tema på Glasdagen gavs en rad intressanta föreläsningar och diskussioner om branschens utmaningar och möjligheter. Samhällssituationen både nationellt och globalt färgade också innehållet under dagen, med klimatkrisen, kriget i Ukraina, inflation, energiproblematiken, prishöjningar och en förutspådd lågkonjunktur som orosmoln på himlen, eller som Byggföretagens chefsekonom, Fredrik Isaksson uttryckte det när han inledde sitt pass om byggkonjunkturen: ”Särskilt många ljuspunkter finns det tyvärr inte.”

Orderböckerna relativt välfyllda

Men Erik Haara, vd på Glasbranschföreningen, som inledde mötet, pekade på det faktum att när många företag hade det svårt under pandemin klarade sig glasbranschens aktörer ganska bra och även i dagsläget ser orderböckerna relativt fördelaktiga ut.

– Vi är en stark bransch. Vi skapar långsiktiga mervärden för samhällsbygget, både när det gäller hälsa, energieffektivisering, säkerhet, skydd, komfort och arkitektur. FN har förstått detta och utlyst 2022 till Glasets år, det ger oss både stolthet och en stark framtidstro. Vi har alla möjligheter att fortsätta utbilda och utveckla oss till en bransch med företag som uppskattas och anlitas för sin kompetens och kvalitet, sade Erik.